2010 m. liepos 1 d., ketvirtadienis

Nepalas - nuo nusivylimo iki meilės





nepalietiškos šypsenos

Tik įvažiavus į Nepalą buvo apėmęs šioks toks nusivylimo jausmas – atrodė grįžom atgal į Indiją, į automobilių spūstis, pypinimus, šiukšlynus ir agresyvių tuk tukų, rikšų ir taksi vairuotojų šalį. Pirmoji naktis taip pat buvo įsimintina. Rūtą naktipiečiams pasirinko lovos blakės, tad antrą valandą nakties susikrovėme daiktus ir išėjome ieškoti kito viešbučio. Aš mielai būčiau miegojusi toliau, nes kelių įkandimų net nepajutau, bet, matyt, Rūtos kraujas buvo daug saldenis, tad ją dar ir dabar puošia daugybė įkandimų pėdsakų.



Kora aplink garsiąją Boudhanath stupą

Vis dėlto, artėjant išvykimo iš Nepalo datai, meilė Nepalui vis didėjo. Bijodamos įkandimų apsistojome viename geresnių Katmandu viešbučių, tad mėgavomės televizoriumi ir angliškais kanalais, vonia, kasdien tvarkomu kambariu, wi-fi ir nuostabia terasa. Ir už visa tai temokėjome 10 USD, nes Rūta sugebėjo nusiderėti kainą daugiau nei dvigubai.



nuo musu prabangaus viešbučio stogo



šokoladinės pagundos

Net jei visi nepaliečiai kaip susitarę tvirtino, kad jie, kitaip nei indai, neapgaudinėja turistų, realybė nėra tokia graži, tačiau žmonių, norinčių padėti nei išdurti sutikome daug daugiau. O labiausiai džiugino tai, kad Nepale, kitaip nei Indijoje, žmonės spokso ne agresyviai, o draugiškai ir šiltai.
Net jei vietiniuose autobusuose, kuriuose dažniausiai tenka sutikti pačius geriausius tautos reprezentatorius, Nepale važiuoti autobusais daug smagiau. Tiesa, jie irgi nepritaikyti europietiškam ūgiui, tačiau visada galima rezervuoti vietas ant stogo. Žinoma, tai reikalauja ypatingos atsargos. Žiopsoti važiuojant ant stogo nevalia – keliai vingiuoja ant skardžių, o elektros laidai yra ypatingai žemi.



ant autobuso stogo



šalia skardžio vingiuojantis kelias

Jei iš pradžių, iš Katmandu spūsčių norėjosi sprukti kuo toliau, geriau pavaikščiojus suradome ir labai ramių vietų. Patan rajone miestiečiai mėgavosi šventyklų teikiamu pavėsiu ir ramybe. Tiesa, turistus, norinčius patekti į vieną pagrindinių miesto aikščių apmokeestina, tačiau mūsų internacionalinei Katmandu šturmavimo komandai nusprendus nemokėti, į Patan bei į apmokestinamą Durbar aikštę patekome nemokamai pro aplinkines gatveles.



saldus miegas Patane



dalis internacionalinės komandos - olandė, japonas, aš, o brazilas už kadro

Žinoma, apmokestina nepaliečiai ir kalnus, tačiau čia mokėti tikrai yra už ką. Iš 10 aukščiausių pasaulio viršūnių net 7 ribojasi arba yra Nepale.



Daulagiri 8167 m

Kalnų grožiui sunku atsispirti - ar nutvieksti saulės, ar paslėpti debesų jie užkrečia meilės kalnams ir tuo pačiu visam Nepalui virusu. Žinoma, nuostabus maistas, sultingi mangai, kurių per dieną suvalgydavome mažiausiai po kilogramą, burnoje tirpstantys pyragai nėra pamiršti, tačiau į Nepalą tikrai grįšiu visų pirma dėl šypsenų ir dėl kalnų.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą