2010 m. gegužės 6 d., ketvirtadienis

Vang Viengo bucket'ų kultūra



garsusis Vang Viengo bucket'as - kokteilis su viskiu, red bulliu, sprite ir kartais dar kažkuo

Iš Laoso sostinės Ventiane judame tradiciniu maršrutu – į Vang Viengą – Laoso tusų ir haliucinogeninių grybų sostinę.



linksmybės 24 val. per parą

Važiuojant autobusu į rankas pakliūva Lonely Planet knyga, kurioje perskaitau labai įdomių dalykų. Pavyzdžiui, Vang Vienge griežtai nerekomenduojama bandyti opiumo kartu su citrinų ar laimo sultimis. Taip neva žudosi Laoso moterys, kai nebeištveria vyrų nesiskaitymo (skirtis moterys vis dar retai ryžtasi, nes tai nėra priimtina). Nieko sau patarimas! Kaip žinia, panašūs patarimai, ko nedaryti tik dar labiau paskatina pabandyti, kaip beje, ir pats užsiminimas apie opiumą.



Dieninių tusų vieta

Taip pat patariama ir atsisakyti garsiosios Van Viengo pramogos – šokimo į Nam Song upę nuo aukštai iškeltos platformos prieš tai pasisiūbavus virš upės su virve. Taigi, iš dviejų patarimų, ko nedaryti, pasirenku, mano nuomone, mažesnę baisybę ir dar nė nepamačiusi, kaip tai atrodo, ruošiuosi būsimai atrakcijai. Tiesa, ryte šiek tiek dvejoju, nes miego švelniai tariant šiek tiek trūksta, tačiau, vis tiek nuvažiuojame ten, kur vyksta veiksmas.



go go berniukai

Kita vieta, kitas paros metas, tačiau vaizdelis nelabai skiriasi nuo to, ką matėme diskotekose. Neišsiblaivęs arba jau vėl apsvaigęs jaunimėlis, bejudantis pagal trankią muziką ir nepaleidžiantis iš rankų savo savo garsiojo Berlao (garsiausias Laoso alus), lao lao (viskis), kuris čia dalinamas nemokamai arba populiariųjų „buckets“ – kibirėlyje sumiksuotas viskis, sprite ir laosietiškas Red Bull‘is, kurį dauguma keikia, bet vis tiek vartoja.



lyg tai čia, bet ir ne čia

Atsigaivinama neriant į upę, o po to vėl ratas sukasi nuo pradžių. Matyt, dauguma ir garsiųjų grybų užvalgę, nes, kai mes suradusios atokesnę vietelę ir mielesnę muziką keletą valandų šokom, dydžėjas merkdamas akį užklausė „mushrooms“?. Mūsų neigiamas atsakymas jį gerokai nustebino, tad supratom, kad dauguma neatsilaiko prieš šią pagundą.



happy ir be happy meniu

Beje, vietiniams grybukai - vienas pagrindinių verslų. Jie uždirba ne tik pardavinėdami „grybukus“, bet ir įduodami savo klientus policijai, nepaisant to, kad "happy menu" su "happy pizza", "opium smoke", "mushrooms shake" ir pan. gali gauti visiškai laisvai bet kuriame bare. Viena mergina taip atsidūrė kalėjime, o po to buvo nuvežta prie bankomato, kur turėjo atsisveikinti su 600 USD. Taigi, grybukai gali kainuoti gan brangiai, na bet grįžkim prie pigesnių pramogų. Saulė artėjo link horizonto, o aš vis dar kaupiau drąsą šuoliui.



platforma, nuo kurios šokama į upę

12 m platforma neatrodė labai jau draugiškai. Be to, nerti į vandenį reikėjo tam tikroje vietoje, nes priekyje buvo gan aštrios uolos, o gale – per daug seklus vanduo. Matant, kokioje kondicijoje daugelis šokinėjo į vandenį, supratau, kad Lonely Planet perspėjimai dėl traumų – labai realūs, tačiau aš ryžausi tam blaivia galva. Gerai, kad prieš mane šokę anglas bijojo dar daugiau ir tik nusileidęs nuo platformos šoko į vandenį.



skrydis virš upės

Aš ryžausi keletą kartų pasisiūbuoti pirmyn ir atgal ir tik tada nerti. Kol besidžiaugiau savo šuoliu, neapsižiūrėjom, kad likom beveik paskutinės, tačiau kai grįžom į miestelį, ta pati matyta publika jau būriavosi prie Bucket bar, kur nuo 8 iki 9 vakaro buvo dalinami nemokami “bucket’ai”. Tokios atrakcijos taip užkabina, kad nemažai backpackerių čia pasilieka mėnesiui ar keliems.



Bucket'ų berniukas

Po to įsidarbina “bucket boys’ais” ir renka publiką į barus. Matyt ir dydžėjai – tik uždarbiaujantys backpackeriai, nes muzika miksuojama klaikiai bent jau tol, kol neišgeri “bucket’o”. Svarbiausia, kad muzika čia groja kiekvieną vakarą iki šešių ryto, tad nepasitusinti praktiskai neįmanoma.
Keisčiausia, kad prie visos šitos beprotybės, vietiniai vis tiek sugeba išlaikyti kažkokią vidinę ramybę, pastebėtą dar Ventiane. Matyt, užgrūdinti istorijos (Laosas beveik visuomet priklausė nuo didžiųjų kaimynių – Kinijos, Vietnamo ar Tailando) gyventojai sugeba atsilaikyti ir bucket’ų kultūrai. “Baw pen nyang” (jokių problemų) jie taria visuomet su šypsena.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą